MENU

Tjedni meni: 7 jela koja su toliko dobra da ćeš ih poželjeti zapisati na frižider

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 10. svibnja 2025.

Sedam dana. Sedam jela. Nula stresa. Ovaj novi tjedni meni je tvoj cheat sheet za tjedan kada jedva uspiješ spajati točkice između posla, škole, treninga, sastanaka i "mama, gladan sam". Brzo, hranjivo, domaće – s ponekom prečicom koja ne umanjuje gušt.

Autor: Dalia Žmegač-Kunić Objavljeno: 10. svibnja 2025.

Kuhanje već odavno nije više pitanje kulinarskog talenta, nego strategije preživljavanja. Ne pokušavamo svi postati Jamie Oliver (iako bismo rado imali njegov šarm i maslinovo ulje), ali želimo da nas kuhinja ne izmuči više nego Excel tablice ili tvrdoglavi trogodišnjaci.

Ovaj tjedni meni zamišljen je kao praktični vodič kroz tjedan dana bez drame u kuhinji, uz recepte koji su brzi, fleksibilni, sezonski i toliko ukusni da ćeš ih zauvijek poželjeti ponavljati i držati u svom vidokrugu (najbolje prikvačene magnetom na svom hladnjaku). Tu je malo azijske inspiracije, nešto utješne klasike, ali i nekoliko iznenađenja koja se naprave brže od mailova ponedjeljkom.

Spremni? Otvaramo hladnjak i krećemo!

Izvor: Pexels

Ponedjeljak: Zapečeni grah s kukuruzom u tortiljama

Ručak za "Ajde nešto brzo, ali da neodoljivo miriše ". Malo Tex-Mex ugođaja za razbuđivanje ponedjeljkom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju poprži luk i papriku dok ne omekšaju.
  2. Dodaj grah i kukuruz, začini dimljenom paprikom, posoli i popapri.
  3. Pirjaj 5–10 minuta, zatim stavi smjesu u tortilje i pospi sirom.
  4. Zarolaj i stavi u vatrostalnu posudu. Peci 10 minuta na 200°C.
Izvor: Pexels

Utorak: Rolice od piletine punjene šunkom i sirom + kremasta palenta

Kao cordon bleu, ali jednostavnije. Djeca će tražiti repete, a ti ćeš se osjećati kao da si skuhala nešto za stvarno.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pileće filee istući, začiniti i premazati senfom.
  2. Na svaki komad stavi šunku i sir, zarolaj i učvrsti čačkalicom.
  3. Pecci na tavi sa svih strana dok ne poprime boju, zatim poklopi i pirjaj 10 min.
  4. Palentu skuhaj prema uputama, dodaj maslac i po želji, malo mlijeka za dodatnu kremoznost.
Izvor: Pexels

Srijeda: Varivo od kelja i krumpira

Jednostavno, starinsko, ali toliko dobro. Ovo je ručak koji te prizemlji, nahrani i utješi.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju dinstaj luk i češnjak, dodaj crvenu papriku.
  2. Dodaj kelj (narezan na trakice) i krumpir na kockice.
  3. Dodaj vode da pokrije, posoli i kuhaj 30–40 minuta.
  4. Po želji dodaj žlicu octa za kiselkastu notu.
Izvor: Pexels

Četvrtak: Složenac od riže, šunke i jaja (fancy fritaja)

Lagano, hrskavo, idealno za lagano privođenje kraju radnog tjedna.

Sastojci:

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješaj rižu, nasjeckanu šunku, jaja, sir i začine.
  2. Ulij u nauljenu vatrostalnu posudu.
  3. Peci 20–25 min na 200°C, dok ne porumeni.
  4. Pospi svježim peršinom prije posluživanja.
Izvor: Pexels

Petak: Riblji paprikaš od smrznutog oslića + kuhani krumpir

Brzi recept koji izgleda kao da si se potrudila više nego što jesi. Aromatično, lagano i starinski šarmantno.

Sastojci:

Priprema:

  1. Na ulju poprži luk i češnjak, dodaj papriku i lovor.
  2. Dodaj odmrznutu ribu narezanu na komade, malo vode i kuhaj 15 minuta.
  3. Krumpir skuhaj posebno i posluži uz paprikaš.
Izvor: Pexels

Subota: Wok s piletinom, kikirikijem i sezamom

Vrijeme je za jelo iz jedne tave. Ovaj wok je hrskav, slan, slatkast i gotov prije nego kažeš “dosta mi je svega”.

Sastojci:

Priprema:

  1. Nareži piletinu i povrće na trakice.
  2. Na vrućem woku prvo ispeci piletinu, pa ju makni van.
  3. Pirjaj povrće, vrati piletinu, dodaj soja umak, kikiriki i sezam.
  4. Posluži uz rižu ili rezance i sve je gotovo za 20 min.
Izvor: Pexels

Nedjelja: Mesne okruglice u BBQ umaku s pire krumpirom

Nedjeljni klasik. Sočne, slatkasto-dimljene okruglice + najmekši pire = comfort food na max.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješaj meso, jaje, luk, začine i mrvice, oblikuj kuglice.
  2. Peči ih u tavi dok ne porumene.
  3. Dodaj BBQ umak, malo vode i pusti da se krčkaju 10 min.
  4. Krumpir skuhaj, zgnječi, dodaj maslac i mlijeko.
Izvor: Pexels

Ovaj meni nije natjecanje u tome tko će biti bolja mama, više prisutan tata ili organiziraniji čovjek tjedna. Ovo je meni koji poštuje tvoju energiju, tvoje vrijeme i tvoj apetit – za život, ne samo za hranu. Jer tko kaže da ne možeš jesti fino, hranjivo i jednostavno, bez da provedeš sate i sate u kuhinji?

Izvor naslovne fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #RUČAK #JEDNOSTAVNIRECEPTI #BRZIRECEPTI #MULTITASKINGKITCHEN

Preporučeni sadržaj