Kuhanje već odavno nije više pitanje kulinarskog talenta, nego strategije preživljavanja. Ne pokušavamo svi postati Jamie Oliver (iako bismo rado imali njegov šarm i maslinovo ulje), ali želimo da nas kuhinja ne izmuči više nego Excel tablice ili tvrdoglavi trogodišnjaci.
Ovaj tjedni meni zamišljen je kao praktični vodič kroz tjedan dana bez drame u kuhinji, uz recepte koji su brzi, fleksibilni, sezonski i toliko ukusni da ćeš ih zauvijek poželjeti ponavljati i držati u svom vidokrugu (najbolje prikvačene magnetom na svom hladnjaku). Tu je malo azijske inspiracije, nešto utješne klasike, ali i nekoliko iznenađenja koja se naprave brže od mailova ponedjeljkom.
Spremni? Otvaramo hladnjak i krećemo!

Ponedjeljak: Zapečeni grah s kukuruzom u tortiljama
Ručak za "Ajde nešto brzo, ali da neodoljivo miriše ". Malo Tex-Mex ugođaja za razbuđivanje ponedjeljkom.
Sastojci:
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva kukuruza
- 1 manja crvena paprika (narezana)
- 1 manja glavica luka
- 1 žličica dimljene paprike
- sol, papar, maslinovo ulje
- ribani sir
- tortilje (mekane)
Priprema:
- Na ulju poprži luk i papriku dok ne omekšaju.
- Dodaj grah i kukuruz, začini dimljenom paprikom, posoli i popapri.
- Pirjaj 5–10 minuta, zatim stavi smjesu u tortilje i pospi sirom.
- Zarolaj i stavi u vatrostalnu posudu. Peci 10 minuta na 200°C.

Utorak: Rolice od piletine punjene šunkom i sirom + kremasta palenta
Kao cordon bleu, ali jednostavnije. Djeca će tražiti repete, a ti ćeš se osjećati kao da si skuhala nešto za stvarno.
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 4 šnite šunke
- 4 šnite sira (gouda ili edamer)
- sol, papar, senf
- čačkalice
- palenta, maslac, mlijeko
Priprema:
- Pileće filee istući, začiniti i premazati senfom.
- Na svaki komad stavi šunku i sir, zarolaj i učvrsti čačkalicom.
- Pecci na tavi sa svih strana dok ne poprime boju, zatim poklopi i pirjaj 10 min.
- Palentu skuhaj prema uputama, dodaj maslac i po želji, malo mlijeka za dodatnu kremoznost.

Srijeda: Varivo od kelja i krumpira
Jednostavno, starinsko, ali toliko dobro. Ovo je ručak koji te prizemlji, nahrani i utješi.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 3-4 krumpira
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- slatka crvena paprika, sol, papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Na ulju dinstaj luk i češnjak, dodaj crvenu papriku.
- Dodaj kelj (narezan na trakice) i krumpir na kockice.
- Dodaj vode da pokrije, posoli i kuhaj 30–40 minuta.
- Po želji dodaj žlicu octa za kiselkastu notu.

Četvrtak: Složenac od riže, šunke i jaja (fancy fritaja)
Lagano, hrskavo, idealno za lagano privođenje kraju radnog tjedna.
Sastojci:
- 2 šalice kuhane riže
- 100 g šunke
- 3 jaja
- ribani sir
- malo mlijeka, sol, papar
- svježi peršin
Priprema:
- U zdjeli pomiješaj rižu, nasjeckanu šunku, jaja, sir i začine.
- Ulij u nauljenu vatrostalnu posudu.
- Peci 20–25 min na 200°C, dok ne porumeni.
- Pospi svježim peršinom prije posluživanja.

Petak: Riblji paprikaš od smrznutog oslića + kuhani krumpir
Brzi recept koji izgleda kao da si se potrudila više nego što jesi. Aromatično, lagano i starinski šarmantno.
Sastojci:
- 400 g smrznutog oslića
- 1 glavica luka
- 1 žlica slatke paprike
- 2 režnja češnjaka
- lovorov list, sol, papar
- krumpir
Priprema:
- Na ulju poprži luk i češnjak, dodaj papriku i lovor.
- Dodaj odmrznutu ribu narezanu na komade, malo vode i kuhaj 15 minuta.
- Krumpir skuhaj posebno i posluži uz paprikaš.

Subota: Wok s piletinom, kikirikijem i sezamom
Vrijeme je za jelo iz jedne tave. Ovaj wok je hrskav, slan, slatkast i gotov prije nego kažeš “dosta mi je svega”.
Sastojci:
- 2 pileća filea
- 1 paprika
- 1 mladi luk
- 2 žlice soja umaka
- 1 šaka kikirikija
- Sezam
- Ulje (sezamovo ili suncokretovo)
Priprema:
- Nareži piletinu i povrće na trakice.
- Na vrućem woku prvo ispeci piletinu, pa ju makni van.
- Pirjaj povrće, vrati piletinu, dodaj soja umak, kikiriki i sezam.
- Posluži uz rižu ili rezance i sve je gotovo za 20 min.

Nedjelja: Mesne okruglice u BBQ umaku s pire krumpirom
Nedjeljni klasik. Sočne, slatkasto-dimljene okruglice + najmekši pire = comfort food na max.
Sastojci:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 1/2 glavice luka (sitno sjeckano)
- sol, papar, krušne mrvice
- BBQ umak (gotov ili domaći)
- krumpir, maslac, mlijeko
Priprema:
- Pomiješaj meso, jaje, luk, začine i mrvice, oblikuj kuglice.
- Peči ih u tavi dok ne porumene.
- Dodaj BBQ umak, malo vode i pusti da se krčkaju 10 min.
- Krumpir skuhaj, zgnječi, dodaj maslac i mlijeko.

Ovaj meni nije natjecanje u tome tko će biti bolja mama, više prisutan tata ili organiziraniji čovjek tjedna. Ovo je meni koji poštuje tvoju energiju, tvoje vrijeme i tvoj apetit – za život, ne samo za hranu. Jer tko kaže da ne možeš jesti fino, hranjivo i jednostavno, bez da provedeš sate i sate u kuhinji?
Izvor naslovne fotografije: Pexels