Osim što je sve što je domaće isto tako i zdravije, spravljanje jela vlastitim rukama osigurava poseban osjećaj topline i zadovoljstva. U današnje vrijeme, kada sve više ljudi traži načine kako će zdravije živjeti, a samim time se i zdravije hraniti, izrada domaćih jela sve je popularnija. Iako se mnogima to može činiti kao izazov, pečenje kruha kod kuće jednostavnije je nego što mislite. Uz nekoliko osnovnih sastojaka, malo strpljenja i ljubavi, možete napraviti savršen kruh koji će obogatiti sve vaše obroke.
Izradom domaćeg kruha možete kontrolirati koje ćete sastojke koristiti pa nećete morati brinuti oko konzervansa ili ostalih dodataka koje sadrže kupovne verzije. Možete ga u potpunosti personalizirati i prilagoditi sve sastojke vlastitom ukusu. U nastavku donosimo ideju za jedan ukusan domaći kruh.
Recept za domaći kruh
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml tople vode
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 2 prstohvata soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, dodajte sol i suhi kvasac. Zatim dodajte toplu vodu i maslinovo ulje. Miješajte sve sastojke drvenom žlicom dok ne dobijete mekano tijesto.
- Dobivenu smjesu odložite na pobrašnjenu površinu i mijesite desetak minuta, dok ne postane glatka i rastezljiva. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.
- Zatim tijesto oblikujte u kuglu i stavite u zdjelu premazanu uljem. Pokrijte zdjelu čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da raste na toplom mjestu 1 do 2 sata, dok ne udvostruči volumen.
- Kada se tijesto digne, ponovno ga blago premijesite kako biste izbacili zrak, a zatim ga oblikujte u željeni oblik. On može biti okrugli ili duguljasti ili se pak možete poigrati i napraviti oblike pletenice. Stavite oblikovano tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Prije pečenja, pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da odstoji još tridesetak minuta kako bi dodatno naraslo.
- Zagrijte pećnicu na 220°C. Prije pečenja, oštrim nožem zarežite nekoliko crta na površini tijesta. Kruh pecite oko 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Da biste provjerili je li kruh pečen, ubodite ga štapićem za ražnjić i provjerite njegovu sredinu.
- Kada je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki prije rezanja.
Kako biste obogatili okus svog domaćeg kruha možete mu dodati sjemenke po želji, začinsko bilje poput ružmarina ili timijana, a poseban okus postići ćete i uz masline i cherry rajčice.
Ukoliko niste ljubitelj bijelog brašna ili ne podnosite gluten, možete upotrijebiti bilo koje drugo brašno po želji.
Uživajte u svom domaćem kruhu i mirisu koji oplemenjuje dušu na pragu ulaska u hladnije jesenske dane.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash