fbpx
MENU

Zdravi doručak za kraj ljeta: Zapečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom

Volimo zobene pahuljice u raznim oblicima i okusima, a ovaj put smo pripremili recept za jedan pravi comfort meal idealan za kraj ljeta.

zobene pahuljice
Autor: Mamager
Posted: September 10, 2024

Krenula je sezona jabuka a s time dolazi i sezona recepata s jabukama. Jabuke obožavamo jer su dobar izvor hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamin C i antioksidanse koji mogu pomoći u održavanju zdrave probave, zdravlja mozga i kod raznih drugih bolesti.

Nekoliko je studija povezalo jabuke s manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedno istraživanje iz 2020. pokazalo je da je jedenje 100-150 grama (g) cijelih jabuka dnevno (oko jedne male jabuke) povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i faktora rizika kao što su visoki kolesterol i visoki krvni tlak. Osim toga, dnevna konzumacija jabuka povezana je s 27% manjim rizikom od smrti od moždanog udara i 25% manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Ukratko, dragi mamageri, vrijeme je za nabavku jabuka.

ADVERTISEMENT

zobene pahuljice

Izvor: Unsplash

Doručak sa zobenim pahuljicama

Zobene su pahuljice dobar izvor ugljikohidrata, vlakana i visokokvalitetnih proteina te obiluju važnim vitaminima, mineralima poput željeza, cinka, bakra i magnezija.

Ako nas pitate, zobene su pahuljice uvijek pravi odabir! U nastavku vam donosimo recept koji će vaše jutro učiniti čarobnim – zapečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom.

zobene pahuljice

Izvor: Pexels

Recept za pečene zobene pahuljice s jabukom i cimetom

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 2 šalice vode (ili biljnog mlijeka)
  • 1 cijela velika jabuka, nasjeckana
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 šalice grožđica (po želji)
  • 1 prstohvat soli
  • smeđi šećer po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190° stupnjeva.
  2. U posudu za pečenje pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckanu jabuku, cimet, grožđice, smeđi šećer (po želji), prstohvat soli i vodu.
  3. Stavite u pećnicu te pecite 20 minuta.
  4. Izvadite iz pećnice, lagano promiješajte i dodajte u zdjelice za posluživanje.

Ukrasite s orašastim plodovima poput nasjeckanih badema ili oraha, i prelijte s javorom sirupom.

Ako nemate jabuke, u ovom receptu možete koristiti i breskve, jagode, kruške, banane, doslovno bilo koje drugo voće.

Uživajte!

 

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT