fbpx
MENU

Tjedni meni: 7 ukusnih jela s bundevom

Jesen donosi inspiraciju na mnogim planovima, pa tako i na području gastronomije jer svi postanemo kreativniji uz mnoštvo ukusnih sezonskih plodova zemlje. Jedan od njih je i nezaobilazna bundeva.

buča
Posted: October 5, 2024

Bundeva, buča ili tikva, koji god naziv da koristite, sigurno ćete se složiti kako ova zanimljiva namirnica s razlogom nosi naziv kraljice jeseni. Zbog svog nutritivnog bogatstva i zanimljivog izgleda, doprinosi normalnoj funkciji cijelog organizma, a koštice koje možete pronaći u njenoj nutrini su prava riznica proteina i zdravih masti. Poseban benefit zdravlju donosi i beta karoten, sastojak kojim buča obiluje i koji joj daje prepoznatljivu narančastu boju. Beta karoten je važan antioksidans koji pomaže u jačanju imuniteta.

Nekoliko je vrsta bundeva koje su za konzumaciju:

  • Obična uljna bundeva
  • Hokkaido bundeva
  • Butternut tikva
  • Patišon tikva

Upravo zbog svih tih benefita za zdravlje, ova je jesenska namirnica savršena za inspiraciju ako ne znate što biste ovih dana kuhali. Bacite pogled na recepte koje mi donosimo u sklopu novoj tjednog menija i ne propustite ovog vikenda posjetiti Bučijadu, zabavnu manifestaciju posvećenu bučama. Bučijada se tradicionalno održava u Ivanić-Gradu. Sjajna ideja za obiteljski vikend izlet, zar ne?

U nastavku donosimo 7 odličnih recepata koje smo otkrili na društvenim mrežama čija priprema vam neće uzeti previše vremena. Uživajte!

ADVERTISEMENT

buča

Izvor: Unsplash

Juha od buče

Krem juhe posebno su ukusne za hladnijih dana kada temperature i vremenska prognoza ne dozvoljavaju previše vanjskih aktivnosti, stoga su savršen način za rasplesati nepca i uživati u okrilju svog doma uz sjajne gastro specijalitete. Juhu od buče zaista nije teško pripremiti, a može poslužiti i butternut tikva. Prokuhajte je u vodi i kada omekša, zajedno s pirjanim lukom izmiksajte štapnim mikserom te začinite po želji. Na kraju, ukoliko vam se tako sviđa, možete ju ukrasiti dodatkom bučinog ulja i sjemenkama.

Bučnica

Ako bučnicu radite od gotovih kora, bit ćete vrlo brzo gotovi. Mnogi misle da je bučnicu komplicirano napraviti, međutim važno je samo da napravite ukusan bogati nadjev od jaja, svježeg sira i naribane buče. Bučnicu je najukusnije jesti dok je svježa i još topla, ali fina je i ohlađena. Možete ju jesti za bilo koji obrok jer je lagana, ali i zasitna.

Pire od buče

Pire od buče savršen je obrok koji možete pripremiti nekoliko dana unaprijed i pohraniti u hladnjak, a onda koristiti po potrebi. Možete ga koristiti kao prilog mesnim i ribljim jelima, za juhu ili torte i kolače. Osim što božanstveno izgleda, pire od bundeve savršenog je okusa i mirisa, a samom pojavom jesen jednostavno viri iz njega.

Kremasti rižoto s bučom

Rižoto s bučom je iznimno lako za napraviti, ne zahtijeva veliku pripremu niti puno vremena, a toliko je ukusno i nutritivno bogato jelo, da ćete se odmah poželjeti baciti na kuhanje. Sve što trebate napraviti je oguliti koru bundevi i izvaditi koštice, a zatim je narezati na sitne komadiće i dvadesetak minuta staviti u pećnicu da omekša. Dok se ona peče, na tavi prodinstajte luk i špek te na kraju dodajte rižu i otopljeni povrtni temeljac. Začinite po želji i uživajte u ukusnom i hranjivom obroku!

Cheesecake od buče

Ovaj zanimljivi cheesecake je slastica koju nije teško pripremiti i koja se odmah nakon pripreme može poslužiti, čim se malo ohladi. Tortu od sira nije teško napraviti, pa čak ni ako pripadate onoj skupini ljudi koji nisu sposobni ispeći ni jaje. Samo slijedite korake iz recepta, kao za klasični cheesecake te dodajte pire od buče i – voilà, vaš vikend desert je spreman!

Njoki od bundeve u bijelom umaku

Njoki od bundeve fantastična su ideja, a možete ih poslužiti kao zasebno jelo ili kao prilog mesnim jelima. Sve što ćete morati pripremiti za njih je pire od bundeve, brašno, ricotta i jaje te začini po želji. Sve trebate sjediniti u zasebnoj zdjeli i od dobivene smjese oblikovati njoke. Kada ih dodate u proključalu posoljenu vodu, njoki će isplivati za nekoliko minuta i uz dodatak bijelog umaka, vaš bundevasti ručak je spreman!

Lazanje od bundeve

Kada spomenemo lazanje, mnogima narastu zazubice. Ovo jelo zaista je ukusno gotovo svima, ali što biste rekli kada bismo vam predložili malo drugačiju verziju tradicionalnih lazanja? Lazanje s bundevom nije teško napraviti, a umjesto bešamel umaka možete napraviti inovativniji umak od ricotte. Jedno je sigurno – ovaj ćete okus s bundevastim lazanjama teško zaboraviti i čim ih pojedete, planirati sljedeći ručak s njima.

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT