fbpx
MENU

Prevencija cyberbullyinga: Što možete napraviti kako biste zaštitili svoje dijete?

Moguće je da ćete se kao majka susresti s problemom cyberbullyinga. Objasniti ćemo vam o čemu se zapravo radi i kako svoje dijete zaštititi od ovakvog oblika nasilja.

Korištenje mobitela
Autor: Mamager
Posted: January 18, 2024

Cyberbullying uključuje namjerno i ponovljeno nanošenje štete putem elektroničkih uređaja, aplikacija za igranje i društvenih mreža na internetu. Ovo štetno ponašanje može poprimiti različite oblike, uključujući uvredljive objave na društvenim mrežama, online glasine i tračeve te zle komentare tijekom igara. Primarni cilj često je osramotiti, prijetiti, ponižavati, zastrašivati ili zlostavljati ciljanu osobu.

Kako prepoznati da je vaše dijete žrtva cyberbullyinga?

Istraživanja ukazuju da žrtve cyberbullyinga imaju različite posljedice koje ih pogađaju emocionalno, fizički, mentalno i akademski. Osim toga, cyberbullying predstavlja značajan izvor stresa u životima mladih. Potiče osjećaje povrijeđenosti, srama i ponekad čak straha. Žrtve često krive sebe za mučenje i doživljavaju visoke razine stresa. Jedno istraživanje otkrilo je da gotovo 35 posto onih koji su bili meta zlostavljanja prijavljuje simptome stresa.

osoba s negativnim emocijama i mobnitel

Izvor: Pixabay

ADVERTISEMENT

Fizički, žrtve mogu pokazivati simptome kao odgovor na stres, poput bolova u trbuhu, glavobolje, kožnih problema i drugih tegoba. Nadalje, cyberbullying može poremetiti spavanje i prehrambene navike djece. Neki se mogu okrenuti brzim dijetama ili prejedanju kao načinu suočavanja s cyberbullyingom ili u nadi da će time prekinuti mučenje.

Na akademskoj razini, ocjene i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima mogu patiti zbog negativnih utjecaja zlostavljanja. Cyberbullying može iscrpiti vrijeme i energiju tinejdžera, što dovodi do izbjegavanja škole ili problema s koncentracijom na studijima.

Društveno, žrtve često osjećaju izolaciju i samoću, prijavljujući slučajeve izopćenja u školi. Ovo društveno odbacivanje značajno utječe na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Cyberbullying može eskalirati do samoozljeđivanja i pojave samoubilačkih misli. S obzirom na značajne rizike, važno je da roditelji poduzmu proaktivne mjere kako bi ga spriječili u životima svoje djece.

teenager s mobitelom

Izvor: Pexels

Poduzmite sljedeće korake kako biste zaštitili svoje dijete

Iako nije moguće potpuno spriječiti da vaše dijete nikada ne doživi cyberbulling, postoje zajednički koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili vjerojatnost da će se to dogoditi. To uključuje primjenu sigurnosnih mjera, kao i redovite razgovore o cyberbullyingu. Trebate razgovarati o tome što je cyberbullying, rizicima povezanim s tim te kako situacije mogu eskalirati. Također je važno razgovarati o sigurnom i odgovornom korištenju društvenih medija te im objasniti što trebaju učiniti ako su žrtve online nasilja.

Potaknite dijete da uvijek razmišlja o sigurnosti na internetu na način da koristi jake lozinke i izbjegava njihovo dijeljenje, čak i s prijateljima. Pomozite im prilagoditi postavke privatnosti na društvenim mrežama i naglasite važnost čuvanja osobnih informacija privatnima.

ADVERTISEMENT

Podučite svoje dijete opreznosti u vezi s opcijama dijeljenja lokacije i geolokacijskim oznakama na fotografijama. Naučite ih da dobro razmisle prije objave bilo kojeg sadržaja na svojim profilima kako bi izbjegli moguće posljedice cyberbullyinga. Na suptilan način provjerite aktivnost svog djeteta na društvenim medijima kako biste bili sigurni da je sve u redu. Bilo bi idealno kada biste s djetetom uspostavili takav odnos da vam ponekad samo pokazuje svoje profile. 

Podsjetite ih da se odjave s javnih uređaja kako biste spriječili neovlašteni pristup. U slučaju cyberbullyinga, savjetujte svoje dijete da ne odgovara, već dokumentira incidente putem snimki zaslona. Naglasite važnost prijavljivanja cyberbullyinga relevantnim platformama, vlastima i školi. Potaknite svog tinejdžera da dobro otvori oči te ako uoči da netko maltretira njega ili njegove prijatelje, obavezno prijavi problem.

Poduzimanje ovih mjera doprinijet će sigurnijem online okruženju i zaštititi djeteta od mogućih posljedica ove vrste nasilja. 

Izvor naslovne fotografije: Pexels

Preporučeni sadržaj

bolje spavanje

5 savjeta kako bolje spavati i time biti produktivniji

by | Sep 16, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Da imamo 30 sati u danu, bi li iskoristila barem jedan na dodatnih sat vremena sna? Vrijeme je da saznaš koliko je san uistinu bitan za opću dobrobit tijela i produktivnost te da naučiš kako bolje spavati.
zgjazzfestival

15. Zagreb Jazz Festival nastavlja s bogatim programom i vrhunskim izvođačima

by | Sep 16, 2024 | Entertainment,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Zagreb Jazz Festival u sklopu svog 15. izdanja već je okupio poznata imena iz svijeta jazza, poput Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright koji su proljetos obogatili...

žena se opušta

Me-time: Zašto je tako teško izdvojiti vrijeme za sebe?

by | Sep 14, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Kao žene, često toliko dajemo drugima da zaboravimo vratiti samoj sebi. Me-time nam omogućuje da se napunimo energijom, povežemo same sa sobom i našim potrebama i pronađemo radost u vlastitom društvu.
kruške

4 razloga zašto kasno ljeto postaje peto godišnje doba

by | Sep 13, 2024 | Health,Life | 0 Comments

Godišnji odmori su gotovi, život se s obale seli na kontinent, obaveze se gomilaju, a raspoloženje pada. No, prema filozofiji kineske tradicionalne medicine, kasno...

žena

Mamager kolumna: Stereotipi i mitovi o feminizmu 

by | Sep 13, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Stereotipi o feminizmu su česti, a najčešće proizlaze iz nerazumijevanja ili površnog tumačenja društvenog, političkog i kulturnog pokreta koji se zalaže za bolji prosperitet i život bez ograničenja i predrasuda, kako žena, tako i muškaraca.
koykan sff

Koykan Street Food Festival donosi pravi gastronomski spektakl

by | Sep 13, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

Novootvorena Koykan poslovnica obećava brojna iznenađenja te nudi neodoljive street food okuse sa svih strana svijeta.Ako volite okuse internacionalnih kuhinja,...

vježbanje

Teretana ili kućni trening – što je bolje?

by | Sep 12, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Najčešće biramo između odlaska u teretanu i kućnog treninga pa kroz ovaj članak želim objasniti osnovne razlike, prednosti i u konačnici, koju vrstu treninga da odabereš.
grupa mladih

Kako stereotipi o mladima iz generacije Z utječu na naše shvaćanje vremena?

by | Sep 12, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Rekli bismo da je samo klasificiranje ljudi unutar generacija, kao skupina koje nose određena obilježja, stereotip za sebe jer je nemoguće pripadati okvirima tako...

festival organ vida

Imamo sve detalje programa festivala Organ Vida koji donosi jezu i leptiriće u trbuhu

by | Sep 11, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

13. izdanje Međunarodnog festivala Organ Vida, koji okuplja suvremene umjetnike u mediju fotografije, nosi naziv: Creeps and Butterflies.