fbpx
MENU

Navigacija kroz besane noći za sve nenaspavane majke – prijedlozi i savijeti za san mame sa novorođenom bebom

Jedan od najizazovnijih aspekata roditeljstva definitivno je bitka za dovoljno sna.

umorna majka i beba
Autor: Mamager
Posted: January 19, 2024

Bezbrojno noćno dojenje, neočekivane promjene pelena u tri sata ujutro, buđenje djeteta svakih nekoliko sati i epizode nervoze u rano jutro mogu pretvoriti čak i one najžilavije mlade mame i tate u zombie verzije koje hodaju na autopilotu i vape za snom. 

U prvim mjesecima roditeljstva možda se pitate hoće li ikad doći kraj ovom izazovnom periodu. 

Upravo tu stupa u igru mudrost pedijatrijskih savjetnika za san. 

Ovi stručnjaci savjetuju nove roditelje kako da prođu kroz dane s novorođenčetom budni i odmorni. Mi smo iskoristili njihovo znanje kako bismo dobili najbolje savjete o preživljavanju besanih noći i pospanih dana roditeljstva. Evo njihovih preporuka.

novorođenče

Izvor: Pexels

ADVERTISEMENT

Uspostavljanje opuštajuće rutine prije spavanja.

Noćni san se prvo razvija, pa je obično prvi dio noći najduži period sna. Preporučuje se uspostavljanje opuštajuće rutine prije spavanja, poput tople kupke ili čitanja knjige, te isključivanje elektronike barem 1 do 2 sata prije spavanja. 

Da li je vaša spavaća soba opuštajuće mjesto?

Pored optimizacije rutine prije spavanja, ocijenite i svoje okruženje za spavanje. Da li je vaša spavaća soba opuštajuće mjesto u koje zaista želite zaspati? Držite sav nered, bicikle za vježbanje, nesloženu odjeću i račune van spavaće sobe. Ovo može ometati kvalitetan san.  

Spavanje u odvojenim krevetima nije kraj partnerstva.

Također, nemojte se osjećati loše ako trebate privremeno spavati odvojeno od partnera. Ako imate problema s dijeljenjem kreveta, izaberite odvojene krevete. Dobar san pridonosi zdravim i sretnim odnosima, a spavanje u odvojenim krevetima je također zdrava opcija.

muškarac spava na kauču

Izvor: Pexels

Kad god je moguće, prihvatite pomoć. 

Nema nagrade za prolazak kroz besane noći sami. Kad god je moguće, prihvatite pomoć – ili slobodno zatražite pomoć od porodice i prijatelja. “Bebe obično spavaju kratkim spurtovima tokom 24 sata, pa im dopustite drugima da vam pomognu s čuvanjem, hranjenjem ili mijenjanjem pelena”, kaže Gaby Wentworth, certificirana pedijatrijska specijalistica za san iz Rockabye Rockies. Čak i ako možete organizirati brz popodnevni san dok prijatelj čuva vašu bebu, svaki mali doprinos pomaže vam nadoknaditi gubitke tokom noći. 

Ponekad najbolja pomoć je pred vama: vaš partner ili suprug! Timski rad može imati značajan uticaj. Ako ste u mogućnosti, noću se smjenjujte s partnerom u ustajanju s bebom kako biste oboje mogli bar na nekoliko sati dobiti neometan san. 

Pokušajte ići na spavanje istovremeno kao i beba.

Ako dojite, kada se uspostavi dojenje, pokušajte ići na spavanje istovremeno kao i beba i vidjeti može li vaš partner nahraniti bebu bocom izdojenim mlijekom pri prvom buđenju, tako da možete dobiti solidan komad sna tokom prvog dijela noći. 

Trening sna kod novorođenčadi

Mišljenja o treningu sna kod novorođenčadi variraju, ali može doći vrijeme i mjesto za pomoć bebi da produži svoje periode sna. Kada beba napuni 4 mjeseca, možete početi s nekim oblikom treninga spavanja ako odgovara vašoj porodici. To može izgledati različito za svakoga, ali najvažniji dio je da imate odobrenje svog pedijatra i da roditelji odaberu metodu koja im je ugodna i s kojom mogu biti dosljedni barem 2 tjedna.

majka i novorođenče

Izvor: Unsplash

ADVERTISEMENT

Ostaviti posao na poslu.

U doba povezanosti, radni projekti i rokovi lako mogu ometati kućni život, oduzimajući nam dragocjeni san. Tokom prvih mjeseci s novorođenčetom, potrudite se ostaviti posao na poslu. Ograničite e-mailove, poruke i telefonske pozive vezane uz posao. 

Možda biste čak išli korak dalje i razgovarali sa svojim nadređenima ili HR odjelom o tome kako vaše radno mjesto može biti dio vašeg rješenja za san. Radno vrijeme treba podržavati dovoljno vremena za san. Rad od kuće, fleksibilno radno vrijeme i sl. mogu biti izvodljive, prijateljske prema snu opcije. 

Postoje i drugi načini osvježavanja osim samog sna.

Kada ne možete uklopiti svojih punih 7 do 9 sati sna, postoje i drugi načini osvježavanja osim samog sna. Ostavite vrijeme za slušanje omiljene muzike, čitanje, kuhanje ili čak rad na hobiju. Možda se pitate kako je čak moguće imati hobi kada imate bebu, ali pronalaženje vremena (čak i nekoliko minuta) svaki dan da radite nešto što zaista volite može pomoći smanjiti stres. 

Zdrave ishrana i fizička aktivnost

S ishranom postoji dvosmjerna veza – što zdravije jedete, bolje ćete spavati – i što bolje spavate, zdravije ćete birati hranu. Isto važi i za vježbanje. Prioritetiziranje zdrave ishrane i fizičke aktivnosti kad god je to moguće dat će vam bolju energiju tokom dana i promovirati bolji san noću. 

Kofein nije zamjena za san

Ako ga pijete tokom cijelog dana da biste ostali budni, vjerovatno ćete imati problema sa zaspavanjem uveče. I dok nema ništa loše u povremenom ispijanju kave, trudite se držati umjerene konzumacije i nemojte piti ništa kofeinizirano kasno tokom dana. 

žena pije kavu

Izvor: Pixabay

Drijemanje isto ima koristi. 

Naravno, drijemanje ne može zamijeniti vaših punih 8 sati sna, ali kada noći s novorođenčetom ostanu bez sna, ne zanemarujte učinkovitost kratkog odmora tokom dana. 20 minuta je dovoljno da doživite koristi poput boljeg raspoloženja i poboljšane budnosti. 

Oprezno sa tabletama za spavanje. 

Za one trenutke kada možete uhvatiti brz san, ali još uvijek niste osjetili umor, možda ćete posegnuti za lijekovima kako biste brže zaspali. Ali budite oprezni pri uzimanju lijekova, posebno bez odobrenja doktora ili ljekarnika. 

Meditirajte. 

Opuštanje i meditacija mogu biti odlična zamjena za san. U trenucima kada se pravi san čini izazovnim, meditacija vam omogućuje da stvorite vlastiti otočić mira. Kroz usredotočeno disanje, isključivanje vanjskih podražaja i usklađivanje uma s trenutkom, meditacija vas vodi na put unutarnjeg smirenja.

Opuštanje i meditacija nisu samo zamjena za san; oni su prozori kroz koje ulazimo u dubine vlastite svijesti. Kroz redovitu praksu meditacije, možete doživjeti smanjenje stresa, povećanu koncentraciju i unutarnji balans.

Izvor naslovne fotografije: Pexels

Preporučeni sadržaj

bolje spavanje

5 savjeta kako bolje spavati i time biti produktivniji

by | Sep 16, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Da imamo 30 sati u danu, bi li iskoristila barem jedan na dodatnih sat vremena sna? Vrijeme je da saznaš koliko je san uistinu bitan za opću dobrobit tijela i produktivnost te da naučiš kako bolje spavati.
zgjazzfestival

15. Zagreb Jazz Festival nastavlja s bogatim programom i vrhunskim izvođačima

by | Sep 16, 2024 | Entertainment,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Zagreb Jazz Festival u sklopu svog 15. izdanja već je okupio poznata imena iz svijeta jazza, poput Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright koji su proljetos obogatili...

žena se opušta

Me-time: Zašto je tako teško izdvojiti vrijeme za sebe?

by | Sep 14, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Kao žene, često toliko dajemo drugima da zaboravimo vratiti samoj sebi. Me-time nam omogućuje da se napunimo energijom, povežemo same sa sobom i našim potrebama i pronađemo radost u vlastitom društvu.
kruške

4 razloga zašto kasno ljeto postaje peto godišnje doba

by | Sep 13, 2024 | Health,Life | 0 Comments

Godišnji odmori su gotovi, život se s obale seli na kontinent, obaveze se gomilaju, a raspoloženje pada. No, prema filozofiji kineske tradicionalne medicine, kasno...

žena

Mamager kolumna: Stereotipi i mitovi o feminizmu 

by | Sep 13, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Stereotipi o feminizmu su česti, a najčešće proizlaze iz nerazumijevanja ili površnog tumačenja društvenog, političkog i kulturnog pokreta koji se zalaže za bolji prosperitet i život bez ograničenja i predrasuda, kako žena, tako i muškaraca.
koykan sff

Koykan Street Food Festival donosi pravi gastronomski spektakl

by | Sep 13, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

Novootvorena Koykan poslovnica obećava brojna iznenađenja te nudi neodoljive street food okuse sa svih strana svijeta.Ako volite okuse internacionalnih kuhinja,...

vježbanje

Teretana ili kućni trening – što je bolje?

by | Sep 12, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Najčešće biramo između odlaska u teretanu i kućnog treninga pa kroz ovaj članak želim objasniti osnovne razlike, prednosti i u konačnici, koju vrstu treninga da odabereš.
grupa mladih

Kako stereotipi o mladima iz generacije Z utječu na naše shvaćanje vremena?

by | Sep 12, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Rekli bismo da je samo klasificiranje ljudi unutar generacija, kao skupina koje nose određena obilježja, stereotip za sebe jer je nemoguće pripadati okvirima tako...

festival organ vida

Imamo sve detalje programa festivala Organ Vida koji donosi jezu i leptiriće u trbuhu

by | Sep 11, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

13. izdanje Međunarodnog festivala Organ Vida, koji okuplja suvremene umjetnike u mediju fotografije, nosi naziv: Creeps and Butterflies.