fbpx
MENU

Doznajte sve o radionici nakon koje djeca pametnije koriste internet

Kako objasniti djeci pravilno korištenje interneta? Odgovor na to, ali i ostala pitanja, možete saznati kroz nadolazeće radionice Centra za sigurniji internet ove godine, 6. veljače.

Autor: Mamager
Posted: January 24, 2024

Centar za sigurniji internet s ponosom najavljuje obilježavanje ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta pod sloganom “Gejmaj sigurno – zajedno za bolji internet“. Ovaj važan događaj istražuje rizike i sigurnosne izazove s kojima se djeca i mladi susreću u gaming okruženju, potičući razgovor o odgovornoj i sigurnoj upotrebi digitalnih tehnologija. Stoga će ove godine Centar za sigurniji internet obilježiti Dan sigurnijeg interneta 6. veljače uživo u Osijeku, ali i kao dosadašnjih godina online kroz različite formate – pripremama za provedbu tematskih radionica za četiri uzrasta, online kviz za djecu i mlade, live javljanje stručnjaka i još mnogo toga.

ADVERTISEMENT

Ove će godine Centar za sigurniji internet obilježiti Dan sigurnijeg interneta 6. veljače uživo u Osijeku, ali i kao dosadašnjih godina online kroz različite formate – pripremama za provedbu tematskih radionica za četiri uzrasta, online kviz za djecu i mlade, live javljanje stručnjaka i još mnogo toga.

Da je interes stručnjaka koji rade s djecom o ovoj temi velik svjedoči više od 650 prijava za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta koje su stigle iz cijele Hrvatske. Mnogima je odavno poznat koncept sudjelovanja u Danu sigurnijeg interneta koji se ove godine obilježava desetu godinu zaredom. Na svojim službenim stranicama su objavili detaljan program. Centar za sigurniji internet ove je godine osigurao raznolik program za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Od publikacije preko online kviza s bogatim nagradama do live javljanja stručnjaka.

  • Publikacija “Sve što želite i trebate znati o videoigrama”: Savjeti i smjernice stručnjaka o sigurnom korištenju videoigara biti će dostupni na službenim stranicama događaja.
  • Live sa stručnjacima Centra za sigurniji internet na Instagramu: U javljanju uživo u ponedjeljak 5.2.2024. na Instagramu, stručnjaci i roditelji mogu čuti odgovore na goruća pitanja o sigurnosti djece na internetu.
  • Online panel za stručnjake POP UP P@NEL – Digitalna dobrobit djece u skrbi u utorak 6.2. u poslijepodnevnim satima.
  • Online kviz za djecu i mlade s vrijednim nagradama: Dostupan na stranici www.dansigurnijeginterneta.org u utorak 6.2.2024. godine, pruža priliku za učenje i zabavu uz nagrade.

Prijaviti se možete do 5. veljače 2024. godine do 23:59.

ADVERTISEMENT

Nacionalni Centar za sigurniji internet

Događaj uživo u Osijeku

Dan sigurnijeg interneta obilježit će se uživo u Osijeku 6. veljače s početkom u 11:30 u Staroj pekari gdje će se održati javna tribina pod nazivom “Za tipkovnicom i konzolom – budi pod kontrolom”. Ovaj događaj okupit će stručnjake iz Centra za sigurniji internet, ureda pravobraniteljice za djecu, policije, te institucija socijalne i zdravstvene skrbi. Debata učenika I. Gimnazije, panel rasprave: “Što znači biti pod kontrolom?” i “Sustav skrbi za djecu, sigurnost i videoigre – koja je poveznica?” dodatno će obogatiti ovu značajnu tribinu.

“Tijekom svakodnevnog rada s djecom kao i tijekom održavanja raznih preventivnih aktivnosti za djecu u školama diljem Hrvatske tema igranja videoigara kod djece pokazala se kao ona koja je bliska i atraktivna djeci i mladima koja provode velik dio svog slobodnog vremena igrajući ih. S druge strane, roditeljsko razumijevanje samog koncepta te mogućnost educiranja stručnjaka i roditelja o tome što su zapravo videoigre, koje su prednosti, koji nedostaci, koja je uloga roditelja u postavljanju granica, koje vrste videoigara postoje, kako znati da je određena primjerena za djecu, nisu široko dostupni.

Stoga nam je cilj ovom javnom tribinom upoznati i osvijestiti stručnjake koji rade s djecom o stavovima same djece i mladih o videoigrama kao i pružiti dublji uvid u razne sustave kroz koje se ova tema provlači”, navode stručnjaci Centra za sigurniji internet i dodaju kako su prijave za sudjelovanje završile.

Ovaj događaj omogućava stručnjacima, roditeljima i ostalima da zajedno razgovaraju o sigurnosti na internetu te pruže podršku djeci u suočavanju s izazovima online svijeta. Cilj ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava.  

Centar za sigurniji internet

Izvor: Centar za sigurniji internet

CSI na svojim stranicama ima letak na kojem djeca sa svojim roditeljem mogu naučiti bitne lekcije o pravilnom korištenju interneta.

“Porast zlostavljanja djece kao i razvoj novih oblika zlostavljanja u uskoj je vezi i s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća. Tako je internet, kao najpopularnije sredstvo komunikacije i informiranja, postao dio svakodnevice života djece i mladih koji su, nažalost, često izloženi neprimjerenim sadržajima. Kako je internet mjesto na kojem, barem u Hrvatskoj, ne postoji usustavljen mehanizam kontrole sadržaja u sklopu državnog aparata, odgovornost ostaje na djeci i mladima, a ponajviše na roditeljima koji bi trebali kontrolirati djecu u korištenju interneta”, zaključuju na službenim stranicama CSI-a. Pridružite se misiji stvaranja sigurnijeg interneta za sve!

Izvor naslovne fotografije: Centar za sigurniji internet 

 

Preporučeni sadržaj

bolje spavanje

5 savjeta kako bolje spavati i time biti produktivniji

by | Sep 16, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Da imamo 30 sati u danu, bi li iskoristila barem jedan na dodatnih sat vremena sna? Vrijeme je da saznaš koliko je san uistinu bitan za opću dobrobit tijela i produktivnost te da naučiš kako bolje spavati.
zgjazzfestival

15. Zagreb Jazz Festival nastavlja s bogatim programom i vrhunskim izvođačima

by | Sep 16, 2024 | Entertainment,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Zagreb Jazz Festival u sklopu svog 15. izdanja već je okupio poznata imena iz svijeta jazza, poput Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright koji su proljetos obogatili...

žena se opušta

Me-time: Zašto je tako teško izdvojiti vrijeme za sebe?

by | Sep 14, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Kao žene, često toliko dajemo drugima da zaboravimo vratiti samoj sebi. Me-time nam omogućuje da se napunimo energijom, povežemo same sa sobom i našim potrebama i pronađemo radost u vlastitom društvu.
kruške

4 razloga zašto kasno ljeto postaje peto godišnje doba

by | Sep 13, 2024 | Health,Life | 0 Comments

Godišnji odmori su gotovi, život se s obale seli na kontinent, obaveze se gomilaju, a raspoloženje pada. No, prema filozofiji kineske tradicionalne medicine, kasno...

žena

Mamager kolumna: Stereotipi i mitovi o feminizmu 

by | Sep 13, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Stereotipi o feminizmu su česti, a najčešće proizlaze iz nerazumijevanja ili površnog tumačenja društvenog, političkog i kulturnog pokreta koji se zalaže za bolji prosperitet i život bez ograničenja i predrasuda, kako žena, tako i muškaraca.
koykan sff

Koykan Street Food Festival donosi pravi gastronomski spektakl

by | Sep 13, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

Novootvorena Koykan poslovnica obećava brojna iznenađenja te nudi neodoljive street food okuse sa svih strana svijeta.Ako volite okuse internacionalnih kuhinja,...

vježbanje

Teretana ili kućni trening – što je bolje?

by | Sep 12, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Najčešće biramo između odlaska u teretanu i kućnog treninga pa kroz ovaj članak želim objasniti osnovne razlike, prednosti i u konačnici, koju vrstu treninga da odabereš.
grupa mladih

Kako stereotipi o mladima iz generacije Z utječu na naše shvaćanje vremena?

by | Sep 12, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Rekli bismo da je samo klasificiranje ljudi unutar generacija, kao skupina koje nose određena obilježja, stereotip za sebe jer je nemoguće pripadati okvirima tako...

festival organ vida

Imamo sve detalje programa festivala Organ Vida koji donosi jezu i leptiriće u trbuhu

by | Sep 11, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

13. izdanje Međunarodnog festivala Organ Vida, koji okuplja suvremene umjetnike u mediju fotografije, nosi naziv: Creeps and Butterflies.