fbpx
MENU
Dan sigurnijeg interneta

Na Danu sigurnijeg interneta u Osijeku učenici otvorili važnu raspravu, a stručnjaci upozorili na veliki problem kod djece

Na javnoj tribini Za tipkovnicom i konzolom – budi pod kontrolom” koju je u Osijeku povodom Dana sigurnijeg interneta 6. veljače organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacija koja vodi nacionalni Centar za sigurniji internet, okupili su se stručnjaci iz područja dječjih prava, policije, institucija socijalne i zdravstvene skrb, ali i telekomunikacijske industrije.

Autor: Mamager
Posted: February 6, 2024

Konferencijsku dvoranu u Staroj pekari ispunili su stručni suradnici škola i vrtića, ali i socijalni radnici i pedagozi te svi koji rade s djecom i mladima

  • Roditeljima i svima koji rade s djecom može biti uistinu izazovno popratiti sve novosti u digitalnom svijetu jer se trendovi stalno mijenjaju, a svakim danom izlazi sve više videoigara. S obzirom na to da su videoigre djeci zanimljiviji nego odraslima i to u tolikoj mjeri da su nekad spremna zanemariti druženje s bližnjima, bavljenje sportom i ostale bitne aktivnosti, korisno je pokušati sagledati i stvari iz njihove perspektive – otvorila je događaj socijalna radnica Ana Veočić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.
  • Bilo bi korisno kroz, kao što radi Centar za sigurniji internet, kroz edukacije locirati probleme u tom okruženju i djelovati preventivno na situacije u kojima se djeca mogu naći kroz opismenjavanje djece o mogućim problemima. Treba kod njih osvijestiti da se mogu javiti odraslim osobama i tražiti pomoć u trenucima kada osjete da im treba. Naravno, treba educirati i roditelje. Svjesni smo da djeca možda više znaju o korištenju društvenih mreža te da roditelji možda nisu dovoljno informatički pismeni, ali to ne isključuje njihovu odgovornost da kroz razgovor s djecom adresiraju odgovorno korištenje interneta – nadovezala se Marijana Šego, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu. 
Marijana Šego

Izvor: Centar za sigurniji internet

ADVERTISEMENT

  • Dan sigurnijeg interneta predstavlja iznimno važan datum za nas. Naime, kao pružatelj informatičkih i komunikacijskih usluga veliku pozornost usmjeravamo na odgovorno korištenje tehnologije. U skladu s time, #BoljiOnline platformom kontinuirano organiziramo te potičemo projekte educiranja javnosti o rizicima s kojima se mogu suočiti surfajući internetom i igrajući video igre. Našu misiju iznimno je ojačala višegodišnja uspješna suradnja s Centrom za sigurniji internet, koja je rezultirala brojnim društveno odgovornim projektima u sklopu kojih smo građanima pružili konkretne smjernice za uspješno suočavanje s navedenim rizicima“, izjavila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja A1 Hrvatska.

Poseban je dio programa pripao i mladim učenicima iz I. gimnazije koji su iznijeli svoje argumente u debati na temu o igranju videoigara. 

  •  Iako prevladava stav da je mojoj generaciji izuzetno bitan internet, što uopće ne poričem, meni osobno nije problem provesti dan bez interneta jer imam puno aktivnosti kojima se bavim i ne uključuju korištenje tehnologije – izjavila je Iris, učenica I. gimnazije odgovorivši na pitanje iz publike kojih nije nedostajalo. Nakon rasprave koju su otvorili, došli su i do zajedničkog zaključka.
debata // dani sigurnijeg interneta

Izvor: Centar za sigurniji internet

  • Potrebno je razviti balans za svaku aktivnost pa tako i za igranje videoigara – istaknuli su učenici na kraju.

Panel rasprave izazvale niz pitanja

U panel raspravi “Što znači biti pod kontrolom?” koja je uslijedila, a posebno se dotaknula teme prekomjernog igranja videoigara sudjelovale su savjetnica pravobraniteljice za djecu Marijana Šego, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja A1 Hrvatska Iva Ančić, radijska voditeljica Ana Mitar Šimić i predstavnica mladih Centra za sigurniji internet Lejla Jareb.

  • Roditeljska odgovornost trebala bi biti primarna u ograničavanju korištenja interneta kod djece. Odnosno, to bi se trebalo odviti u dogovoru s djetetom i to ne kroz zabranu – kazala je Šego.
  • Prekomjerno igranje je realna problematika. Iako postoji, moram reći da je cilj da postoji balans u svemu, kao što tvrde i sudionici debate. Trebamo pripaziti i na vrstu videoigara koje igramo – istaknula je predstavnica mladih iz Centra za sigurniji internet, učenica Lejla Jareb.

Kada se radi o e-sportu i koja je razlika između profesionalnih igrača te onih rekreativnih, svoj osvrt dala je i voditeljica e-sport turnira te radijska voditeljica Ana Mitar Šimić.

  • Prekomjerno igranje se može dogoditi rekreativnim igračima koji nisu dio profesionalnog svijeta e-sporta. Kod profesionalnih igrača je doista jako uređen način funkcioniranja pred ekranom zbog toga što su tu uključeni njihovi menadžeri, sponzori i drugi – pojasnila je Mitar Šimić, a veliki naglasak za kraj rasprave stavio se na edukaciju roditelja, na što su ukazali kao potrebu i sudionici u publici.
Dani sigurnijeg interneta

Izvor: Centar za sigurniji internet

ADVERTISEMENT

Depersonalizacija kod djece  

Događaj je zaokružila rasprava “Sustav skrbi za djecu, sigurnost i videoigre – koja je poveznica?” u kojoj je naglasak bio na pristupu stručnjaka intervenciji, ali i prevenciji nepoželjnih ishoda. U njoj su sudjelovali predstavnik policije Ivan Pakšić, Ivana Čović iz Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek i liječnica Marija Kribl iz Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje.

  • Niti jedan digitalni medij, pritom mislim ekran, tipkovnica, skrolanje… ne može vam dati ono što vam mogu dati pisanje olovkom i čitanje knjiga. Tu se radi o neuralnim krugovima koji se posebno aktiviraju u tim aktivnostima i to je apsolutno zanemareno kada se radi o prekomjernom korištenju tehnologije – objasnila je Kribl. 
  • Kad postoji potreba da se nad djetetom uvede kontrola, to je već znak da je došlo do problema. Puno se više treba raditi na prevenciji – komentirala je odgajateljica Ivana Čović iz Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek dodajući kako se češće uviđa problem depersonalizacije kod djece, kako ne osjećaju sam sebe, ali da uviđa i kako teško razvijaju imaginaciju – sposobnost zamišljanja.
  • Kako ćemo razviti kritičko mišljenje kad danas imate djecu koju pitate “koja ti je najdraža priča”, a on ne zna što su bajke – zapitala se u raspravi u kojoj se na kraju pitalo stručnjake kako jedinstveno pristupiti prevenciji. 
Ivan Pakšić // Dan sigurnijeg interneta

Izvor: Centar za sigurniji internet

  • Nema jedinstvenog pristupa u prevenciji, on mora biti multisektoralan. Potrebno je prigrliti tehnologiju i znati ju koristiti, jer od zabrana nema ništa. Odgovoran, samokritičan pristup. Treba mlade i roditelje naučiti što je dobro korištenje, a što neprimjereno. U teoriji funkcionira, ali smo svjesni da u praksi to nije tako. Zaokret u pristupu je potreban, treba biti ciljan, pogotovo kad se radi o edukaciji – istaknuo je za kraj rasprave Ivan Pakšić iz Policijske uprave Osječko-baranjske, Sektora za javni red i sigurnost.

Podsjećamo, cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava. Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta podržao je A1 Hrvatska.

Centar za sigurniji internet Hrvatska djeluje od 2015. kao program Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. U sklopu istog pruža besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 606 606 (dostupnu svakog radnog dana u terminu 08:00-16:00 sati), Hotline obrazac za prijavu neprimjerenih sadržaja online, i Centar za podršku i informiranje koji ima primarnu ulogu u senzibiliziranju i informiranju javnosti o mogućnostima zlouporabe suvremenih tehnologija kao i o načinima zaštite na internetu. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta samo je jedna od aktivnosti kojoj se Centar posvećuje i kroz nju promiče misiju sigurnijeg interneta za djecu i mlade.


Izvor naslovne fotografije: Centar za sigurniji internet

Preporučeni sadržaj

bolje spavanje

5 savjeta kako bolje spavati i time biti produktivniji

by | Sep 16, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Da imamo 30 sati u danu, bi li iskoristila barem jedan na dodatnih sat vremena sna? Vrijeme je da saznaš koliko je san uistinu bitan za opću dobrobit tijela i produktivnost te da naučiš kako bolje spavati.
zgjazzfestival

15. Zagreb Jazz Festival nastavlja s bogatim programom i vrhunskim izvođačima

by | Sep 16, 2024 | Entertainment,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Zagreb Jazz Festival u sklopu svog 15. izdanja već je okupio poznata imena iz svijeta jazza, poput Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright koji su proljetos obogatili...

žena se opušta

Me-time: Zašto je tako teško izdvojiti vrijeme za sebe?

by | Sep 14, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Kao žene, često toliko dajemo drugima da zaboravimo vratiti samoj sebi. Me-time nam omogućuje da se napunimo energijom, povežemo same sa sobom i našim potrebama i pronađemo radost u vlastitom društvu.
kruške

4 razloga zašto kasno ljeto postaje peto godišnje doba

by | Sep 13, 2024 | Health,Life | 0 Comments

Godišnji odmori su gotovi, život se s obale seli na kontinent, obaveze se gomilaju, a raspoloženje pada. No, prema filozofiji kineske tradicionalne medicine, kasno...

žena

Mamager kolumna: Stereotipi i mitovi o feminizmu 

by | Sep 13, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Stereotipi o feminizmu su česti, a najčešće proizlaze iz nerazumijevanja ili površnog tumačenja društvenog, političkog i kulturnog pokreta koji se zalaže za bolji prosperitet i život bez ograničenja i predrasuda, kako žena, tako i muškaraca.
koykan sff

Koykan Street Food Festival donosi pravi gastronomski spektakl

by | Sep 13, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

Novootvorena Koykan poslovnica obećava brojna iznenađenja te nudi neodoljive street food okuse sa svih strana svijeta.Ako volite okuse internacionalnih kuhinja,...

vježbanje

Teretana ili kućni trening – što je bolje?

by | Sep 12, 2024 | Health,Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Najčešće biramo između odlaska u teretanu i kućnog treninga pa kroz ovaj članak želim objasniti osnovne razlike, prednosti i u konačnici, koju vrstu treninga da odabereš.
grupa mladih

Kako stereotipi o mladima iz generacije Z utječu na naše shvaćanje vremena?

by | Sep 12, 2024 | Life,Preporučeni sadržaj | 0 Comments

Rekli bismo da je samo klasificiranje ljudi unutar generacija, kao skupina koje nose određena obilježja, stereotip za sebe jer je nemoguće pripadati okvirima tako...

festival organ vida

Imamo sve detalje programa festivala Organ Vida koji donosi jezu i leptiriće u trbuhu

by | Sep 11, 2024 | Entertainment,Life | 0 Comments

13. izdanje Međunarodnog festivala Organ Vida, koji okuplja suvremene umjetnike u mediju fotografije, nosi naziv: Creeps and Butterflies.